Zasada 80/20 i przepis na pyszne brownie

Cześć!
Zaczynamy dzisiaj kolejny miesiąc, pewnie wiele osób chciałoby spędzić tegoroczną majówkę w inny sposób, ale niestety, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domach. Pogoda za oknem też nie rozpieszcza, przynajmniej we Wrocławiu. Co robić w taki szary, smutny dzień? Polecam upiec pyszne brownie :)
Nie jest to zdrowe brownie z fasoli, buraka czy innych cudów, a najzwyklejsze na świecie brownie z milionem kalorii i prawie 3 tabliczkami czekolady. Ale jak to, takie kaloryczne ciasto na diecie? Taki przepis z milionem kalorii na blogu o zdrowym odżywianiu?
No tak 😊
Bardzo wiele osób podchodzi do zdrowiej diety w sposób zero jedynkowy. Albo jemy w 100% dobrze i zdrowo, albo żywimy się pizzą, czekoladą i chipsami i nie jemy zdrowo wcale. A to nie do końca tak wygląda.
W zdrowym odżywianiu bardzo ważny jest balans, nauka zdrowych nawyków i umiejętność podejmowania zdrowszych wyborów, ale także komfort psychiczny. No bo kto wytrzyma długo w zdrowym stylu życia, jeśli będzie miał w głowie 'nigdy więcej nie zjem ciastek, czekolady i pizzy'? Podejrzewam, ze niewiele osób byłoby skłonnych na zawsze odmówić sobie tych przyjemności.
Nie znaczy to, że mamy jeść takie produkty codziennie, ale jeśli zjemy je raz na jakiś czas, na pewno nic złego się nie stanie.



Zasada 80/20 zakłada że ok.80% naszego jadłospisu jest zdrowe, a te pozostałe 20% to tzw. produkty rekreacyjne. Jako produkty rekreacyjne uznajemy takie, które może nie dostarczają szalonej ilości składników odżywczych, ale za to są smaczne, lubimy je, mamy na nie ochotę, dobrze działają na naszą psychikę, czyli: czekolada, chipsy, ciasta, pizza itd.
W praktyce wygląda to na przykład tak:
Na śniadanie zjadamy chleb razowy z awokado, jajkiem i pomidorem, na obiad pierś z kurczaka z ryżem i warzywami, a na kolację bułkę grahamkę i serek wiejski z rzodkiewką, ale pomiędzy obiadem i kolacją jemy kawałek ciasta, czy czekolady, lub na wieczór zjemy porcję chipsów do filmu, bo mamy na to ochotę. 80% zdrowego jadłospisu jest zachowana. Dostarczyliśmy organizmowi makroskładników, witamin i składników mineralnych z innych posiłków, więc możemy sobie pozwolić na coś mniej wartościowego w 'międzyczasie'.
Zasadę tę można stosować również przy komponowaniu pojedynczych posiłków, przykładowo:
Robimy zdrową owsiankę na mleku, dodajemy, owoce, orzechy, źródło białka, a do tego 2-3 kostki ulubionej czekolady - dla lepszego smaku 😉
Można ją również stosować w obrębie tygodnia, czy miesięcy, czyli ogólnie jemy zdrowo, staramy się jeść dużo warzyw i owoców, ale raz na jakiś czas pozwalamy sobie na wyjście na pizzę, wypicie wina, czy wyjście na kawę i ciasto z przyjaciółmi.



Bardzo polecam stosowanie tej zasady w codziennym życiu, ponieważ badania dowodzą, że osoby, które nie maja bardzo restrykcyjnej diety, są w stanie dłużej tą dietę utrzymać, podejmują zdrowsze wybory, a także nie 'rzucają się' na niezdrowe jedzenie, bo wiedzą że mogą sobie pozwolić na mniej zdrowe rzeczy na co dzień.
Więc zgodnie z tą zasadą, ja zrobiłam dzisiaj pyszne brownie i zamierzam zjeść kawałek do kawy, po obiedzie 😊



COOKIE DOUGH-OREO BROWNIE:

Składniki:

Cookie dough:
100g miękkiego masła
70g brązowego cukru
60g białego cukru
1 jajko
cukier waniliowy
1 szklanka mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 tabliczki posiekanej czekolady ( u mnie pół na pół mleczna i gorzka)

Brownie:
120 g masła
1/2 szklanki kakao (gorzkiego, ciemnego kakao, nie słodkiego typu Puchatek)
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki

Dodatkowo:
Kilka sztuk ciasteczek oreo

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni.
Robimy cookie dough. Miękkie masło miksujemy przez ok. 5 min z cukrami, dodajemy jajko i miksujemy kolejne 5 min. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy, a następnie dodajemy posiekaną czekoladę zostawiając ok 1/3 szklanki czekolady do posypania ciasta, ponownie mieszamy. Ciastem wykładamy małą tortownicę (ok. 20 cm średnicy), lub małą blaszkę. Wciskamy ciasteczka oreo. Następnie przygotowujemy warstwę brownie. Masło roztapiamy i studzimy, dodajemy do niego kakao, mieszamy, dodajemy cukier i jajka, ponownie mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę, całość dokładnie łączymy i wykładamy do formy na warstwę ciastek i cookie dough. Całość posypujemy pozostałą czekoladą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30-40 min, aż wierzch ciasta będzie wypieczony, polecam sprawdzać patyczkiem, jeżeli po wbiciu go w środek nie ma na nim surowego ciasta, to znaczy że nasze brownie jest gotowe 😀




  

Komentarze